Friday, 10 April 2009

penDAJALan sardin

yeppi..aku dah sihat! Malam tadik...i've got fever n headache.praise to Allah with His bleesed, i've recovered from those painful nite. Thx a lot to my “sahabat”, rawiah. Eventhough we're far apart (she's at k.pilah), she take a good care of me. k...aku nak cite neh.. about my story. Huhuh..aku en.. cuti sebulan dari belaja. Then, I've nthg to do taw.always surfing the internet without limit, and sleeping like a sleeping beauty.


Aku woke up at 10 cuz my body wasn't feeling well same as my mentallity. so..i had to take some time, to get up from bed. Then this morning, when I woke up. I started to bebel2 at my eldest brother n sister. Cuz dah pkul bape dah neh, tak siap2 lagi nak gi skola. Dorang boleh lagik tengok cite hagemaru yg merepek nak mam*** tuh.aku cam kalau tengok, mmg x entertainkan lansung.aku g dapur, cam bese ar, aktiviti aku


Aiman: kakbi buat pe ni?

Arina: aku nak masak ni...nak cari resepi kat tenet.tak taw nak masak pe.

Aiman: ye la tu... masak pon tak reti.

Arina: ah, ko gi ar mandi, nyemak jep.


Aku pon terus la surfing after meng” warm boot” kan laptop aku..


#include iostream.h

#include stdlib.h

()


{

cout<<”aku nak memasak okh”;

}

system ('PAUSE”];

return 0;


aku cam teruja ar... sbb aku selame ni xde ar nak menjejakkan kaki ke dapur sgt. Aku bukan xnak...aku pon tataw nape. Aku skank dah 19 tahun. Kene sedar sket, dah nak jadik bini org dah niii..(er..lame lagik k). then,aku pon taip la sardin kat search engine. Bla.bla. Bla. Dapat la...satu resepi yang nampak cam best. Sebab aku dok depan laptop tgk resepi yg aku leh masak yang suits me laa..ape tak nye. Aku baru je Jr. in chef. Ekeke..

teruje weh...


adek laki aku neh tak abes2 gi kedai sukun... dah la beli nasik lemak. Cam xde makanan laen la. Before that aku ade ar suwoh dy g beli roti canai, tapi dia cakap jauh. So cam aku redha jep. Ngee~~ (^_^) dalam hati ni actually panas dowh, yela makan pagi dah skip. Huhuh..

xpe2..


mase aku tgh dok syiok cari resepi, tetibe jep ayahku called hp aiman.


Abah: helo,ha aiman, kat sukun(nama kedai tau) ade nasik lemak nih.ko nak tak?


Aiman: ha? Ade eh? Emm..jap2. Tanye kakbi (ni nama panggilan aku kat umah) dulu.


Aiman: kakbi, nak nasik lemak x?


Arina: tak nak lah...aku nak masak nih. Ko beli untuk ko sowang je lah. (aku pandang dia,bengkek beb!)


aiman: abah, kakbi xnak nasik lemak.


Abah: ko datang sini, kalau abah kene hantar kang lame lak ko nak makan nanti.


Aiman: k,k... nak datang la nih..


pas je hung up. Aiman ngan beskal buwok dia meluncur turun dari umah aku neh.aku tak sempat nak cakap ape2, dah ilang lesap weh.time tu aku ngah terpikat ngan satu resepi neh.. cam sedap la kan.. sbb terpesona ngan gambaq dia (sowi wawi gune bahase yan), aku cam nak try buat la kan. Tapi ade satu benda yg aku tataw, its:


[assam gelugor]


aku cam menggelupur wat seketika. Tetapi, akibat dari habit cool aku, aku called ayahku.


Arina: salam abah. Aiman dah sampai sukun?


Abah: aiman? Lom agik. Nape?


Arina: xde pe. Ni ha..nak masak. Tp santan takde. Suh aiman belikan santan.


Abah: ok.


Arina: er,abah! Ape tu assam gelugor.


Abah: oh,tu same je ngan assam keping.


Arina: em..yekeh? K2!


Abah: ade x assam gelugor tu?


Arina: ade2. K,bye.


Pas dalam 15 minit tuh, aiman bawak balik my precious santan. Aku ape lagik, hafal la bahan yang dimasakkan tuh.yeah, aku nak start masak nih...

SARDIN MASAK LEMAK CILI API (sedap pada nama apatah lagi masakan)


Sardin 1 tin, cili api 20 bijik,bawang besar sbijik dimayang, bawang puteh 2 bijik dimayang,serbuk kunyit,assam gelugor, kentang 3 bijik kecik

Aku tgh masak neh.tung! Tang! Tung! Kuali aku bunyik2. Pastu time nak last2 tu, aku kene masukkan serbuk kunyit after dah tumis bawang besar,bawang puteh,assam gelugor...


aku capai laa bekas untuk paket2 serbuk kat atas meja. Aku punye ar belek2 paket2 tu. Er, cam berkerut gak dahi nak mencari nih. The one and only paket serbuk kunyit. Tak pat ar. Xnampak...


mata aku ngan cool nyer... amek la peket serbuk kari ikan. Haha.. nak dijadikan kesimpulan. Aku telah menukar resepi dari sardin masak lemak cili api kepada sardin dajal masak kari cili api.


Aku makan jep...wow!! pedas gles. Aku dah ar type2 wanita tak makan pedas. Wuhuhu..

pedas2! Lari aku ke arah peti sejuk 2pintu neh. Asalnya nak masuk, tp amek 4 ketul ais jep. Hahah...padahal...xmuat. Kikiki~~


*mak puji, sedap. Just pedas jep. Mane x nyer..aku masukkan cili api, cam nak bunuh owang.


*abah cakap, abes je sardin


*angah cakap,xpenah dibuat orang


*aiman cakap, sedap ke?


*hani cakap...(no comment)


tak seperti ape yg korg tgk dalam gmbr neh taw...

1 comment:

zati yaya said...

ak ckp lak ;

AK NK TRY NNT DOWH!!!
AK DTG UMH KO, KO MSK TOK AK...

hehe..
sekian